Ce este Sirboni?

Sirboni este o reinterpretare a celebrului Negroni, unul dintre cele mai populare cocktailuri din lume. Textura cărnoasă dulce-amăruie a lichiorului de cireșe amare Marendry, tăria răcoroasă a ginului london dry și buchetul puternic de arome al vermutul roșu infuzat cu căpșuni și rozmarin sunt excelent echilibrate de notele subtile pe care le aduc în mix bitter-urile de la Fee Brothers. Este o rețetă creată și perfecționată de Ana Bordeianu, cocktail maker extraordinaire.

Cum s-a născut Sirboni?

„Într-o zi de duminică, toamnă târzie, pe când eram în spatele barului și mă apropiam de un sfârșit de tură, cu luminile aproape stinse, Silviu și Maria Sîrbu, aflați într-o plimbare prin cartier, s-au oprit pentru un cocktail. Entuziasmată pentru că nu-i mai văzusem de ceva vreme, am intrat în bar și mi-am lăsat gândurile libere pentru a crea ceva…altceva”, povestește Ana. „Maceratul cu căpșuni în față, ginul în apropiere, bitter-ul pe stație și preferințe lor pe care le cunoșteam deja. Așa s-a născut ceva ce a primit după prima degustare reacția de „Amazing” pe repeat”. Numele acestui Negroni cu totul aparte, inspirat de cei doi clienți dragi, a devenit în mod natural „Sirboni”.

Relația Anei cu Negroni este ceva mai veche. „În primele săptămâni de lucru ca ajutor de barman, acum mai bine de 3 ani, Vlad Zaharia, barmanul și managerul barului în care lucram, mi-a cerut să fac un Americano. Cu zero informație sau cunoaștere despre această băutură, am rămas blocată. Atunci Vlad Zaharia mi-a spus: „Google it” și în felul acesta mi-a deschis o portiță esențială către studiu și autodezvoltare. Apoi mi-a cerut să fac un Negroni, urmat de indicația „părți egale de gin, vermut roșu și Campari, on the rocks” și din nou am fost blocată. Ce este vermutul? Care este ginul? Ce înseamnă „on the rocks”? Stir? Build? Părți egale?

Ziua aceea a trezit în mine dorința de a ști mai multe despre ce se întâmplă de fapt în spatele barului, ce se petrece în spatele fiecărui preparat și…de ce sunt atât de multe sticle în jurul meu?”

Ce este Negroni ?

Negroni era un cocktail foarte popular în cafenelele din Italia între cele două războaie mondiale. A devenit între timp un clasic, cunoscut în întreaga lume, și de câțiva ani și-a făcut loc și în barurile din București. Dacă nu ați făcut deja cunoștință cu această băutură, iată ce trebuie să știți despre ea, înainte de prima degustare.

S-a născut în anul 1919, în Florența. Legenda spune că într-o bună zi, pe terasa barului Casoni și-a făcut apariția contele Negroni, un personaj cunoscut în oraș, foarte excentric și chefliu. Pe vremea aceea era la modă Americano (un amestec de vermut roșu, Campari și sifon). Contele a cerut un pahar de Americano și i-a sugerat barmanului să înlocuiască sifonul cu gin, pentru că tocmai se întorsese de la Londra. Ceea ce părea la momentul respectiv o idee proastă, pusă pe seama excentricității contelui, s-a transformat mai apoi într-o modă. În scurt timp toată Florența comanda Americano “cum îi place lui Negroni”, apoi moda s-a propagat în toată Italia și, după război, în toată lumea, mai ales prin contribuția nemijlocită a soldaților americani.

Rețeta lui este destul de simplă: într-un pahar Old Fashioned plin cu gheață, amesteci în părți egale vermut roșu, Campari și gin. Unora poate să li se pară un amestec ciudat, dar succesul de care se bucură după atâția ani este cumva explicabil: o dată pentru că este o băutură foarte bine echilibrată (tărie, dulce-amar, amestec de plante și condimente distilate care merg bine împreună) și apoi pentru că e foarte simplu de făcut și, în același timp foarte versatil.

Primul gust este întotdeauna neobișnuit și poate chiar ușor agresiv, din cauza bitterului. Însă la jumătate paharului, papilele se obișnuiesc cu gustul și începi să te bucuri de aromele subtile ale ingredientelor.